SMSC Corporate Headquarters

Project Overview SMSC is a global supplier of integrated circuits and semiconductor software solutions for high speed computing, connectivity, automotive and embedded networking applications headquartered in Hauppauge ,Long Island New York. SMSC builds its business through innovation while maintaining high standards in quality.
Project Size:200,000 sq. ft.
Location:80 Arkay Drive, Hauppauge NY 11788
Architect:Ehasz, Giacalone Architects, P.C.

Before undertaking the construction and renovation of their existing headquarters, SMSC insisted that the team hired to build their new facility would reflect their corporate culture of creativity, innovation and quality by creating a world-class headquarters and test facility. TRITEC was hired as a design builder with the architectural team of Ehasz Giacalone Architects PC. to create the new facility.
SMSC’s corporate headquarters sits on 10 acres located in the Hauppauge Industrial Park. When first built in 1979, the building was approximately 80,000 square feet. The facility that exists today has undergone a complete renovation, and has been expanded on both sides. The expansion project included a 106,200-square-foot, two story office addition, training facility and cafeteria at the west side of the existing building, and a 13,800-square-foot shipping and receiving area on the east. The construction of the new facility consolidated more than 400 employees into one facility, who had previously been working between two buildings in the Hauppauge Industrial Park. The master planning of the expanded facility also provided room for future growth of the company. With SMSC operating continuously, 24 hours a day, 7 days a week, TRITEC’s project staff had to ensure that disruption was minimized. TRITEC and their partners worked extensively with people from each division of SMSC to incorporate their vision into the design, phasing construction around each department’s operational objectives.

Preconstruction on the facility began in October of 2003. The TRITEC team broke ground on January 8, 2005. Construction started on an intense 16-month schedule with the addition of the new loading area adjacent to SMSC’s vibration sensitive testing floor. Once the loading area was complete, receiving operations were moved from the existing west end location to the new east end addition and work on the large west end addition began. Continuing to focus on the goal of maintaining a safe environment with no significant down time for SMSC employees, the TRITEC team worked from the point furthest west, leaving an existing access road opens until a new entrance on the east could be completed. Once the new access road was complete, the old access road was closed and the new west addition was married to the existing building. The west addition included a 22,000-squarefoot, 15-foot deep basement. This portion of the project was referred to as “the big dig,” but with much more satisfactory results than the infamous Boston project. While the basement was under construction, the old west end receiving area and warehouse was converted to office space; all 13 existing bathrooms were renovated. To maintain schedule and budget, TRITEC mobilized two operations, bringing a second job superintendent onto the site “one for interior renovations and the other focusing on out-of-the-ground construction. In May 2006, SMSC’s employees moved into the new facility. The project’s success can be attributed to a proper preconstruction plan, early procurement of long lead items and the dedication of the SMSC-TRITEC project team. All pre-manufactured materials needed for the project”from doors to rooftop H.V.A.C. units” were ordered ASAP. These pre-purchased items were stored on site and were therefore available when needed avoiding significant time gaps in the project schedule. The finished project boasts a beautiful interior with soaring three-story atrium accented by rich mahogany and beautiful granite, spanning 225 feet from front to back and towering out of the basement some 45 feet. Skylights run nearly the entire length of the central corridor lighting the atrium and walking bridges that are not only functional but add architectural drama to the voluminous entryway.

This project won the CMAA New York Area Chapter Project of the Year for 2007.
View testimonial