Saint Anthony’s High School Student Center

Project Background The Saint Anthony's Student Center was designed to be the crown jewel of the school's campus. A contractor was awarded the project and set a Guaranteed Maximum Price of $27 million dollars. After the school received the Guaranteed Maximum Price set by the contractor they arranged for $30 million dollars in construction financing to begin the project and the bank set a date for all of the financing to be deployed. 10 days after the financing closed the contractor submitted a revised estimate for 10 million dollars more than their original $27 million dollar estimate. TRITEC was asked to step in to the project and act as Construction Manager to reconcile the additional $7 million dollars and make sure that all of the financing was deployed. TRITEC re-bid the project reducing the cost to $34 million began the process of value engineering, reducing the scope and providing alternates to get to $32 million dollars and then by aggressively buying out the project TRITEC was able to complete the project for under $30 million dollars.
Project Size:145,000 sq. ft.
Location:275 Wolf Hill Road South Huntington, NY 11747

Project Information

The Student Center for Saint Anthony’s High School is a multi-level, 145,000 square foot Athletic and Arts facility. The building is a pre-engineered steel structure with masonry, insulated metal panel, translucent panel and glass curtain wall as the façade. The exterior brick base was chosen to match the existing school building with metal panels above, which helped reduce the overall mass of the building. The overall footprint of the facility is approximately 320 ft. long by 220 ft. wide with a clear ceiling height of 30 ft.

The student center was designed with to have a separate entrance lobby and connecting gallery link to the exiting school. The program for the first floor was for an indoor 200 m track and other various track and field events with spectator bleacher type seating. Custom features and accommodations of the building include multiple locker rooms, a Wrestling Room, Choral Rehearsal room, Band Rehearsal room, Dance Studio and Art studios. The lower level features a sophisticated waffle slab concrete ceiling to accommodate the spans and the significant load from the features on the Student Center (Main Floor) level. The Student Center is connected to the school by a common corridor and has a tunnel that provides a dramatic entrance to the outdoor playing fields from the locker rooms on the lower level.

The construction of the facility took place during the school’s operational hours, limited site mobility and safety for all campus occupants were daily concerns. The access and pick points mandated that the erector utilize Bay Crane’s Largest [600 ton] All Terrain Crane [Liebherr LTM 1500]. Other erection challenges included the use of multiple cranes required to erect the truss sections. In this scenario, five of the six spanning truss sections were assembled on the ground, with the sixth section placed after the assembled truss was positioned and maintained in place.

The facility replaces the schools existing locker rooms, and provides additional student features including a Concession Facility, Team Store, Athletic Therapy and Treatment accommodations, additional bathrooms, and storage.

The Project was selected as the 2009 Education Development of the Year by Long Island Business News

View testimonial